• Na 10 prachtige jaren geeft Marcel Eekelder de voorzittershamer door aan zijn opvolger Leo Groeneveld. Dit zal op 5 november plaatsvinden tijdens de Algemene Ledenvergadering in De Treffer.

  Voor onze , alom geprezen, voorzitter is het na drie termijnen en een extra jaar “een keer mooi geweest en tijd voor verandering, zowel privé als voor de vereniging Longa ’30.” Marcel was al bestuurslid vanaf 2002 en leidde onze club vanaf 2008 met passie en gedrevenheid. Zijn erfenis mag er wezen!

  Longa ’30 is anno 2018 een gezonde club met ruim 1100 leden , een prachtige accommodatie en veel enthousiaste vrijwilligers in alle commissies. Ook op het sportieve vlak zijn “in de periode Eekelder” grote stappen gemaakt.

  Longa 1 promoveerde maar liefst driemaal, de jeugdselectie elftallen spelen op hoog niveau, damesvoetbal is sterk in ontwikkeling en de toeschouwersaantallen behoren tot de hoogste in heel Oost Nederland. De florerende businessclub Longa ’30 en de Reservebank (met bijna 200 leden) zorgen waar nodig voor de financiële ondersteuning van de grootste sportvereniging in Oost Gelre.

  “De betrokkenheid van mensen bij de club en de binding met de kantine heeft door de nieuwbouw van De Treffer een grote impuls gehad”, aldus Marcel die met heel veel plezier en dankbaarheid terugkijkt op zijn kroonjuweel, de bouw van De Treffer, die hij samen met wijlen Leo te Bogt in gang kon zetten.

  Marcel fungeerde in ontelbare uren als ‘ bouwpastoor’ van De Treffer. Hij rekruteerde met aanstekelijk enthousiasme de vaklieden in en om de club, bewaakte dagelijks de voortgang en coördineerde de afspraken met de gemeente, subsidieverleners en KBO. Het eindresultaat kwam tot stand in een hele goede sfeer en wordt nog dagelijks geprezen door alle bezoekende verenigingen en voetballiefhebbers.

  Alle weekenden was en is de voorzitter op de velden te vinden met oprechte interesse voor ieder Longa team, prestatief of recreatief . De thuisspelende jeugdselectieteams kennen hem op zaterdag als fanatieke, maar altijd sportieve supporter langs de lijn. Met zijn lange zondagse fietstochten naar de tegenstanders van Longa 1 in verre uithoeken van het land haalde hij steevast de regionale kranten. PR voor de club en een gezellige sportieve zondag voor Eekelder en zijn fietsmaten. Marcel Eekelder werd door al zijn activiteiten, droge humor en zelfspot ‘Mister Longa’, het gezicht van onze vereniging.

  Tsja en vindt dan maar eens een geschikte opvolger!? Die verantwoordelijkheid ging Marcel niet uit de weg. Terwijl hijzelf in het ziekenhuis herstelde van rugklachten greep hij spontaan de telefoon en belde Leo Groeneveld met de legendarische woorden : “ Leo kow’s proaten?” Leo: “We kennen mekaar al langer en proaten kon dus altied en zo is het gekomen”.

  Leo Groeneveld (66), is getrouwd met Alied en samen hebben ze 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Leo is opgeleid als docent Duits en Geschiedenis maar werd uiteindelijk directeur en eigenaar van LESLI , ’s lands grootste vuurwerkimporteur. Hij is tevens voorzitter en woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek en is nog dagelijks actief in zijn bedrijf. “ Ik doe alleen nog de dingen die ik echt leuk vind zoals beurzen bezoeken in China of India en presenteren op verkoopdagen”.

  In de Achterhoekse sportwereld kennen we hem vooral van het volleybal. Hij was decennialang als speler en trainer actief bij BOVO in Aalten, Longa ’59 , Orion Doetinchem en de volleybalschool Sourcy. Eredivisie, Europa Cup, hij maakte het allemaal mee, kortom; onze splinternieuwe voorzitter is vertrouwd met alle facetten van topsport!

  Ook met voetbal ???

  Leo :“ Haha ik heb tot mijn 13e jaar bij AZSV gespeeld met latere grote namen als Henk Vaags en Eddy Wentink . Ik kon toen heel hard lopen en stond altijd rechtsbuiten. Dan mocht ik rennen en de bal scherp voorzetten, dat was mijn enige en duidelijke taak. Op mijn 14e vroegen ze me voor BOVO volleybal , toen heb ik voor volleybal gekozen.”

  Sport , sport en nog eens sport, is de rode draad in het leven van Leo Groeneveld. Hij ziet alle bergetappes van de Tour, volgt de Olympische spelen tot in details en staat met evenveel belangstelling in de volleybalhallen of bij de voetbalwedstrijden op De Treffer.

  Leo ziet bij Longa ’30 zeker uitdagingen. “ De club staat er goed voor , er is een goedlopende organisatie en veel betrokkenheid maar ik ben nieuwsgierig en er zijn altijd verbeteringen aan te brengen. Als je achterover leunt en je niet blijft vernieuwen val je altijd terug. Innovatie is essentieel, je moet met de tijd mee. De jeugd van nu kun je op de training niet meer boeien met een paar basis oefeningen zoals vroeger. Dat is logisch want de tijd verandert razendsnel. Ik vind het prachtig om te zien wat bijvoorbeeld Timo Klein Hesselink bij de B1 (JO 17, red.)nu doet met zijn experimentele trainingsmethodes. Geweldig!”

  De nieuwe voorzitter wil met name de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdspeler in teamsport optimaliseren en de ambitie verhogen waar mogelijk. De organisatiestructuur van Longa ’30 is onderhanden genomen. De taken zijn duidelijk verdeeld. Hij wijst nadrukkelijk op de rol van de VTC , als hele belangrijke schakel “het technisch hart van de club”. Leo: “ Theo Hulshof van de VTC is daarom toegevoegd aan het hoofdbestuur, we zijn nu met 9 bestuursleden en daarmee compleet”.

  In de afgelopen maanden heeft Leo volop ‘warmgelopen’ in het bestuur. Hij ziet zichzelf wel in een meer delegerende rol dan zijn voorganger. “ Marcel stond bij wijze van spreke al met een baco in de hand als er ergens een kraan lekte, dat siert hem enorm maar daar ga ik toch echt Marcel Mellink voor bellen, als je het goed vind”, besluit hij met een grote grijns richting Eekelder. Op diens vraag of hij ook fietstochten naar uitwedstrijden zal gaan rijden zegt Groeneveld: “Ik heb helaas een poreuze band”.

  Ter kennismaking: Nog 10 prangende vragen aan onze nieuwe voorzitter LEO GROENEVELD:

  1. De Graafschap of FC Twente? De Graafschap
  2. RKZVC of s.v. Grol ? RKZVC! Ontzettend knap wat zij realiseren.
  3. Verdient damesvoetbal meer aandacht? Nee, gewoon dezelfde aandacht
  4. 1 grote hoofdsponsor voor 10 jaar of 5 kleinere sponsoren per jaar? 1 grote hoofdsponsor.
  5. Moet je spelersvergoedingen bij Longa principieel uitsluiten? Nee, maar je moet maximaal faciliteren, met goede trainers en een sportklimaat, spelers moeten willen komen om zichzelf te ontwikkelen , dat is de essentie en anders moeten ze thuisblijven!
  6. Aanvallend oogstrelend voetbal of resultaat voor de topteams? Resultaat , met goede tactiek verdien je ook te winnen.
  7. Handhaving verenigingsdiscipline of voortdurende dialoog met ontevreden ouders over indeling jeugd? Je moet duidelijk zijn en goede afspraken maken, als je die handhaaft speelt dit niet.
  8. Contributieverhoging of hogere prijzen in de kantine bij tekorten? Van beide de helft!
  9. Volleybal of voetbal? Nu voetbal
  10. Gras of kunstgras? Geen twijfel: GRAS!