• Mattheys en Rick blij met hun terugkeer naar Longa ‘30

  Ze begonnen beide hun voetbalcarrière bij Longa ‘30. Mattheys Kuypers (24) en Rick Bosma (net 21) vielen in de jeugdelftallen van onze club al op door talent en ambitie en kwamen daarmee al snel in beeld bij De Graafschap en andere aansprekende clubs.

  Mattheys
  Mattheys woont tegenwoordig in Arnhem, waar hij fiscaal -en ondernemingsrecht studeert. Op zijn 17e jaar ging hij van Longa ‘30 naar De Graafschap A1, daarna volgden voetbaljaren bij achtereenvolgens Willem II in Tilburg, Silvolde, Juliana ’31 uit Malden en DFS uit Opheusden.“Hij is een echte clubhopper,” grijnst Rick tot grote schrik van Mattheys die deze grap sportief, maar resoluut pareert. “Nee joh, zeg dat nou niet. Dat wil ik nou zeker niet zijn!”

  Rick
  Rick woont nog altijd in Lichtenvoorde en studeert commerciële economie bij Saxion in Deventer. Hij vertrok vanuit Longa ‘30 C1 naar De Graafschap en heeft daar zes jaren in de opvolgende teams gespeeld. Na twee jaar in het beloftenteam van de Doetinchemse club kreeg hij geen contract aangeboden. Rick: “Tsja, dan ben je oud genoeg. Ik kon ook naar andere clubs, maar sfeer en plezier in het voetballen gaan dan een grotere rol spelen. Longa ’30 promoveerde naar de hoofdklasse. Je kunt spelen met vrienden op een heel mooi niveau en dan vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats. Dus de keuze om terug te keren was niet moeilijk meer.” Kortom: The boys are back in town!

  Verademing
  Mattheys knikt instemmend: “Ik miste ook sfeer en gezelligheid, vooral na de wedstrijden en trainingen. Behalve bij Silvolde was de clubsfeer voor mij nergens zoals hier. Voetballen bij Longa ’30 voelt dan ook als een verademing. De sfeer is positiever en de mensen zijn veel meer betrokken bij de club. Natuurlijk gaat het hier ook weleens hard, maar iedereen kan dat van elkaar accepteren. Je hebt allemaal hetzelfde doel!”

  Veelbelovend
  Beide middenvelders hebben inmiddels een basisplek in Longa ’30 1 gevonden. Mattheys is een allround hardwerkende speler met spelinzicht en verdedigende kwaliteiten en Rick staat op nummer 10 bekend om zijn techniek, snelheid en steekpasses. Samen met zijn vriend Dirk Doppen (19) en Mattheys vormt dit trio een jong, maar veelbelovend middenveld. Mattheys: “Als Nick te Veldhuis en Tim Bader niet spelen ben ik met Thom Berendsen zo ongeveer de oudste. Dat zegt genoeg.”

  Kansen
  Rick: “Ik vind het supermooi. De eerste wedstrijden stond ik ernaast maar de trainer heeft me wel de kansen gegeven. Ik moest eerst behoorlijk aan het team wennen en andersom, maar we zitten nu op een goed niveau en hebben in de competitie tegen elke club kans.” Mattheys kijkt uit naar de wedstrijden tegen zijn oude clubs Silvolde en Juliana ’31, een weerzien met ex collega’s. Rick heeft met volle teugen genoten van de derby tegen RKZVC.

  “Zoveel mensen en zoveel sfeer, dat geeft een kick. Bij onze thuiswedstrijden zit ook altijd best veel publiek in vergelijk met elders.” Mattheys kan dat beamen. Hij speelde eens in de derde divisie in Amsterdam en daar was “helemaal niemand om het veld te vinden.”

  Halsteren
  Als kampioenskandidaat voor de titel in de hoofdklasse B noemen ze unaniem: Halsteren.

  Mattheys: “Dat is een heel stabiel team met een supersterke spits die alle ballen vasthoudt, ze zijn heel goed op elkaar ingespeeld, die gaan hoog eindigen. Toch hebben we daar in onze allereerste wedstrijd kansen gehad op een gelijkspel. We verloren met 4-2 en ik kreeg ook nog eens rood in de 68e minuut.”

  (Kunst)gras
  In de hoofdklasse spelen nog best veel clubs op echt gras. Longa ‘30 speelt en traint op kunstgras. Rick: “Zou best goed zijn om in de aanloop naar zo’n wedstrijd op gras te gaan trainen dat zou zeker helpen om er even weer aan te wennen.” Mattheys: “Ik speel het liefst op echt gras, maar het zijn heel vaak slechte velden en dan is kunstgras toch een betere optie. Als je techniek in de ploeg hebt is echt gras moelijker spelen. Maar ja, materiaal is ook van invloed. Ik heb het meegemaakt dat met diverse merken ballen werd getraind om maar zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de wedstrijdbal. Je maakt wat mee.”

  VRAGENVUUR

  Tot slot gaven beide mannen nog even antwoord op onderstaande prangende vragen! 

  Wie wordt dit seizoen topscorer bij Longa ‘30 1?

  Rick : Thom Berendsen

  Mattheys: Jelme Stevens

   

  Wat eet je het liefst?

  Rick : Sushi of een broodje gezond

  Mattheys: Risotto of patat met een frikandel

   

  Favoriete middenvelder?

  Rick: Kevin de Bruyne

  Mattheys: Frenkie de Jong

   

  Ajax of Feyenoord?

  Rick: Ajax

  Mattheys: Feyenoord

   

  Rick en Mattheys: Welkom terug bij Longa ‘30 en alle succes in het voetbalseizoen!