• Het voetbalseizoen 2022-2023 kan voor Longa ‘30 het best worden omschreven als een jaargang met twee gezichten. Toen het eerste elftal op zondag 11 december 2022 met 1-0 van AWC won en tot grote verrassing van alles en iedereen de eerste competitiehelft in de vierde divisie B als Herbstmeister afsloot, werd er reikhalzend uitgekeken naar het restant in 2023. Helaas kwam na de winterstop de klad erin en werden er minder punten gepakt. Door een goede eindsprint eindigde Longa ’30 toch nog op een zeer verdienstelijke 5e positie. De beste prestatie in de clubhistorie. 

  Weekendvoetbal
  Inmiddels staat het vizier op het seizoen 2023-2024. Het voetbalseizoen waar de KNVB voor het eerst het weekendvoetbal introduceert. Clubs uit het zaterdag- en het zondagvoetbal in de vierde divisie spelen voor het eerst tegen elkaar. Longa ’30 zit in de vierde divisie D en treft daarin voor het eerst in de historie AZSV uit Aalten in competitieverband. Omdat RKZVC (gedegradeerd) en SC Silvolde (gedegradeerd en gestopt) er niet meer bij zijn, is dit de enige derby. Verder zal de hoofdmacht verre reizen moeten maken naar het noorden van het land. Gelukkig zijn er ook mooie affiches tegen onder meer Excelsior ’31, Rohda Raalte, Quick ’20 en VVOG.

  Selectie
  De selectie van Longa ’30 kent enkele wijzigingen. Zo verkassen Rutger Tenhagen en Jaco Klein Goldewijk naar RKZVC, gaat Willem Wupping terug naar Sarto, vertrekt Dion Hartgerink naar FC Winterswijk en speelt Bjorn Dankbaar straks in een lager elftal. Daarentegen kan het Mats Hegman uit Ulft van SC Silvolde en Luc Roelofsen uit Doesburg verwelkomen. Laatstgenoemde is afkomstig van De Treffers O23. Ook Xander Lubbers uit Winterswijk sluit aan bij de selectie. Hij komt over van het Duitse Rot Weiss Essen O17. In de staf worden assistent-trainers Marcel Golstein en Ronald van der Plaats vervangen door Jan-Willem van Schooten (SC Silvolde) en Arno Heersink (Varsseveld).

  Investering
  De huidige spelersgroep heeft zich het afgelopen jaar goed weten te ontwikkelen, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de toekomst. Voorzitter Leo Groeneveld geeft aan: “Het doel is een goed, talentvol, maar zeker ook een herkenbaar team. Bij Longa ’30 staat de jeugdopleiding dan ook hoog in het vaandel. Al vele jaren spelen de hoogste elftallen op divisieniveau en krijgen talenten de kans om zich te laten zien in de hoofdmacht. Het eerste elftal bestaat dan ook grotendeels uit eigen opgeleide spelers, al zijn gerichte versterkingen van buitenaf welkom. Om de herkenbaarheid te houden, hebben we geïnvesteerd in de komst van onder meer Edwin Susebeek en Remco van Leeuwen.”

  Keepers
  Zo is Susebeek aangesteld als coördinator voor de keepersopleiding. Hij is oprichter van de Gelderse KeepersSchool en heeft gewerkt bij onder meer De Graafschap, PSV en NEC. “Het is een vak apart en het doel is om elke keeper te laten groeien op zijn of haar niveau”, zo geeft hij aan. “Dit doel kan bereikt worden door middel van goed lesmateriaal, professionele begeleiding en op maat gemaakte trainingen, waarbij passie, plezier en prestatie voorop staan.” Maar dat gaat voor hem nog veel verder dan dat. “Maar wat willen we als Longa ’30 met de keepers? Wat moet hij of zij kunnen? Ik wil, samen met het Technische Hart, meer structuur aanbrengen en meer beleid gaan maken.”

  Structuur
  Dat is ook wat Remco van Leeuwen, Hoofd Jeugdopleiding sinds 2021, als doel heeft. “Er is veel talent in de vereniging, maar we moeten als Longa’30 wel een goede structuur bieden. De hoofdtaak voor de komende jaren wordt dan ook om een rode draad aan te brengen. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van jeugdspelers. Op allerlei vlakken: technisch, tactisch, fysiek, maar zeer zeker ook qua persoonlijkheid en normen en waarden. Om de spelers te ontwikkelen, moeten we dus ook onze trainers ontwikkelen”. Hierin is met het vastleggen van trainers Yassin Ouardighi (O19), Stephan Fleming (O17), Arno Heersink (O15) en Laurens Knippenborg (O13) een grote stap gezet. Met hopelijk straks veel echte Longa-spelers in de hoofdmacht.

  Longa ‘30 investeert in een herkenbaar eerste elftal