• Waar vorige week door Longa ’30 een enorme stap is gezet in het definitief veiligstellen van handhaving door te winnen van Silvolde, kon er afgelopen zondag ook een stap gezet worden richting de bovenste regionen van de competitie. Om maar aan te geven hoe dicht het op elkaar zit dit seizoen. Op het programma stond het duel tegen Hoogland. De vorige ontmoeting werd onnodig met 4-3 verloren. Dit keer was Longa ’30 de sterkste: 2-1.

    Om 14:00 uur werd er afgetrapt op een zonnig sportpark De Treffer. De ploeg van Dennis van Toor trad aan in een 5-3-2 opstelling, wat moest zorgen voor minder onduidelijkheid in het druk zetten en een extra slot op de deur. Deze aanpak wierp zijn vruchten af. Longa ‘30 zette hoogland goed onder druk en wist met de snelheid van Thom Berendsen voor dreiging te zorgen. De oranjehemden wisten dan ook snel op voorsprong te komen. Na een goede dieptepass en doorzetten kwam Bjarne te Brake in een één tegen één duel in het strafschopgebied. Te brake kwam als winnaar uit de strijd door de bal net voor de voeten van de verdediger aan te raken waardoor deze een penalty veroorzaakte. De enigszins makkelijk gegeven strafschop werd door topscorer Berendsen onberispelijk afgerond waardoor Longa ’30 na 8 minuten op een 1-0 voorsprong kwam. De rest van de eerste helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Longa ‘30 zette goed druk en kwam bij vlagen tot mooie aanvallen en kansen. Het enige dat echt ontbrak was het verzilveren van deze kansen. Aan het einde van de eerste helft leek dan ook eindelijk de bevrijdende 2-0 gerealiseerd te worden. Ware het niet dat de grensrechter buitenspel waarnam waardoor de goal werd afgekeurd. Ook kwam Longa nog goed weg. De enige kans die Hoogland creëerde in de eerste helft werd namelijk wel tot doelpunt verwerkt, al bleek ook dit buitenspel volgens de grensrechter.

    De tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. Berendsen kwam een aantal keren oog in oog met de doelman, maar was ontzettend slordig. Mart Hummelink wist de keeper te omspelen, maar kon ook toen de bal niet tot doelpunt verwerken en Tim Bader wist een grote kans niet te benutten met een zwakke poging. En dan komt zoals altijd de spreekwoordelijke deksel op de neus. Hoogland is namelijk welgeteld tot één uitbraak gekomen in de tweede helft, maar zorgde hiermee wel voor de 1-1. Na een goede actie wist Kiyjano Hugo de bal achter doelman Rutger Tenhagen te krijgen. Hierdoor werd het nog spannend of Longa ’30 de winst nog ging halen. Gelukkig was daar invaller Floris Eskes die wel koelbloedig bleek. Na een goede dieptepass werd de bal panklaar bij Eskes bezorgd. Hij bleef rustig door de bal aan te nemen in het strafschopgebied en rustig een hoek uit te kiezen: 2-1 en tevens de einduitslag. Helaas kende de middag ook een dieptepunt. Na het fluitsignaal liepen de emoties hoog op waardoor er een opstootje ontstond net als in de heenwedstrijd.

    Door de overwinning op Hoogland vindt Longa ’30 zich met nog drie wedstrijden te gaan terug op de 5e plaats in de vierde divisie. Daardoor hoeft het niet meer naar onderen te kijken en kan er zonder druk gevoetbald worden. Komende zondag staat de uitwedstrijd tegen Moerse boys uit Zundert op het programma. Vorig seizoen was dit de degradatiekraker waar Longa ’30 teleurgesteld huiswaarts keerde met de focus op de nacompetitie.