• In de laatste wedstrijd voor de winterstop heeft Longa ’30 knap gewonnen van AWC: 2-0. De club uit Wijchen ging als koploper richting Lichtenvoorde, maar ging met lege handen naar huis. Mede door puntverlies van nummer twee Kampong mag Longa ’30 zich Herbstmeister noemen van de vierde divisie B.

    Waar er vreugde was na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter, begon de zondag voor de club uit Lichtenvoorde droevig. Zondagochtend overleed erelid Ad Duijn na een kort ziekbed op 78-jarige leeftijd. Ad heeft ontzettend veel voor de club betekend en was maar liefst bijna 40 jaar lang de wedstrijdsecretaris bij de jeugd. Hij zal altijd worden herinnerd als de vrolijke gastheer op de zaterdagochtenden bij Longa ’30. Als eerbetoon droegen de Longa-spelers een rouwband en werd er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte gehouden. Het treurige nieuws werd door de spelersgroep goed opgevangen en gaf de jongens ook extra motivatie om Ad een mooi en welverdiend afscheid te geven.

    Aan het begin van de wedstrijd was te zien dat AWC dit seizoen een lastig te bespelen tegenstander is. Met een aantal ervaren en balvaardige jongens wist het elkaar goed te vinden en was het positiespel verzorgd. Longa ’30 had zich hier goed op ingesteld en kwam mede hierdoor nauwelijks in gevaar. Bij tijd en wijle kwam de thuisploeg, via een sterk spelende Thomas Kerperien, tot een aanval over de flanken. Echter creëerde Longa’30 geen doelpuntrijke kansen. De openingstreffer kwam daarom uit de lucht vallen. In de 15e minuut van de wedstrijd kwam een te korte terugkopbal in de verdediging van AWC in de voeten van Tim Bader, die met een bekeken lopbal de keeper wist te verschalken en voor de 1-0 tekende. In de fase hierna kwam het spel niet veel verder dan beide strafschopgebieden waardoor de 1-0 ook de ruststand werd.

    Na rust werd Kevin Wagener vervangen door Boet Kemperman, waardoor Tim Bader naar rechtsbuiten verhuisde. Bij AWC werd er in de rust niet gewisseld, maar moest er al wel noodgedwongen in het begin van de wedstrijd worden gewisseld door een blessure. Met een voorsprong had Longa ’30 de hoop dat het hierbij bleef, terwijl de Wijchenaren steeds meer aandrongen voor de gelijkmaker. Aan de kant van Longa ’30 werd er echter solide verdedigd en stond Dyon Esink bij voorzetten vanaf de zijkant steeds op de goede plek. Ondertussen stond nummer twee van de ranglijst, Kampong, met 0-2 achter. Met deze huidige standen was Longa ’30 virtueel al koploper, maar het moest de overwinning nog wel over de streep zien te trekken. AWC had in de tweede helft het meeste balbezit, maar werd amper gevaarlijk. Longa ’30 hield stand en kon regelmatig vanuit de omschakeling voor het doel van AWC komen. Zo was Mart Hummelink dichtbij de 2-0. Een lange bal werd knap gecontroleerd, waarna hij uit de draai tegen de lat schoot. In de rebound was Luuk Doppen helaas niet trefzeker. Met een aantal frisse wissels aan de kant van Longa ’30 kon er goed stand gehouden worden tegen AWC. Aan het eind van de wedstrijd gooide Boet Kemperman dan definitief de wedstrijd op slot. Een steekpass achter de verdediging van AWC kwam terecht in de voeten van Boet, die oog in oog kwam met de keeper en met z’n linkerbeen de goalie wist te omzeilen en vervolgens de bal in een lege goal kon binnenschieten. Eindstand: 2-0.

    Longa ’30 kan terugkijken op een geweldig eerste seizoenshelft waarbij het niet heeft durven te dromen zichzelf Herbstmeister te noemen in de vierde divisie, zeker nadat het een half jaar geleden nog streed voor lijfsbehoud in dezelfde competitie. Een dag die vele emoties kende, werd gelukkig goed afgesloten met een verdiende overwinning op AWC. Na de winterstop zal Longa ’30 de competitie hervatten bij Orion in Nijmegen (22 januari). Voorlopig mag Longa ’30 in de winterstop nog genieten van de nummer 1 positie.

    Een minuut stilte voor Ad Duijn