• Vijf jaar na de promotie richting de vierde divisie is het doek helaas gevallen voor Longa ’30. Afgelopen zaterdag wisten de Lichtenvoordenaren het eerste degradatieduel niet te winnen. Tegen eersteklasser KHC uit kampen werd na 120 spannende minuten voetballen met 2-3 verloren.

  Twee jaar geleden speelde de ploeg van Dennis van Toor ook degradatieduels. Via Jubbega, SC Bemmel en de krankzinnige wedstrijd tegen Nemelaer (8-5) ontsnapte de ploeg toen aan degradatie. Voor Longa ’30 stonden er ditmaal weer spannende wedstrijden voor de deur, met als eerste tegenstander KHC uit Kampen.

  De Lichtenvoordenaren begonnen de wedstrijd in een 4-3-3 formatie, waarbij KHC begon met de aftrap. Nog geen 20 seconde nadat de spits van KHC de wedstrijd had afgetrapt, lag de bal al op de stip, in het nadeel van de oranjehemden. Na zwak verdedigen achterin, botste twee spelers van beide ploegen tegen elkaar waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Leroy Knol, de spits van KHC, verzilverde het cadeautje en bracht de stand tot 0-1.

  Na deze vroege voorsprong van de uitploeg ging Longa '30 volop in de achtervolging. Via de flanken werd het diverse keren erg gevaarlijk. In de 20e minuut kreeg Longa '30 dan ook een geweldige kans, maar de harde inzet ging rakelings naast het doel. Halverwege de eerste helft kwam Longa '30 op 1-1. Bij een individuele actie werd de bal slordig ingeleverd op het middenveld oor de ploeg uit Kampen. Thom Berendsen pikte de bal op en schoot binnen na aangeven van Rick Bosma. Na deze gelijkmaker wist het geschrokken KHC dat het aan de bak moest. Longa ’30 nam wat gas terug en hierdoor knokte KHC zich terug in de wedstrijd. Het kreeg enkele uitgelezen mogelijkheden om weer op voorsprong te komen. Burak Alp was nog het dichtst bij een treffer, maar oog in oog met de doelman Dyon Esink schoot hij de bal over. Na 45 minuten voetballen was de ruststand 1-1.

  In de tweede helft kwam de talentvolle vleugelaanvaller Bjarne te Brake in het veld voor Dayani Timmerhuis. De tweede helft was amper begonnen toen Longa ’30 doelman Dyon Esink de bal alweer uit het net kon vissen. Wederom matig verdedigen werd de ploeg uit Lichtenvoorde fataal: 1-2. Al snel handelde trainer Dennis van Toor door centrale verdediger Jelme Stevens in de spits te zetten. Mede hierdoor was het mooie voetbalspel wel gebeurd. Door veel lange ballen en goed geluk hoopte Longa ’30 de gelijkmaker te maken. Dit gebeurde ook. Wederom was het Thom Berendsen die de bal tegen het net schoot: 2-2.

  Mede hierdoor sleepte Longa ’30 er uiteindelijk nog een verlenging uit. Daarin werd het niveau steeds minder en de vermoeidheid was duidelijk merkbaar. Toen het leek op strafschoppen af te lopen, was daar Brenn de Lange van KHC in de 116e minuut die de bal via een afstandsschot perfect in de hoek schoot. Zijn schot bleek de genadeklap voor Longa ’30: 2-3.

  Door dit verlies komt Longa ’30 volgend seizoen uit in de eerste klasse. Voor de nieuwe trainer Laurens Knippenborg ligt er een nieuwe uitdaging: zo snel mogelijk weer promoveren richting de vierde divisie.