• Longa ’30 investeert in de jeugdopleiding

  Longa ’30 heeft Edwin Susebeek weten te strikken als nieuwe keeperscoördinator. De ervaren keeperstrainer moet voor een kwaliteitsimpuls zorgen voor de jeugdige doelmannen en de trainers. Daarnaast blijft Remco van Leeuwen langer en voor meer uren aan als Hoofd Jeugdopleiding. Daarmee investeert de club flink in de huidige opleiding.

  Volgende stap zetten
  Bij Longa ’30 staat de jeugdopleiding hoog in het vaandel. Al vele jaren spelen de hoogste elftallen op divisieniveau en krijgen talenten de kans om zich te laten zien in de hoofdmacht. Het eerste elftal bestaat dan ook grotendeels uit eigen opgeleide spelers en zij doen het momenteel uitstekend in de vierde divisie B van het zondagvoetbal. Met Susebeek en Van Leeuwen wil Longa ’30 de volgende stap te kunnen zetten. “Zij gaan een belangrijke rol spelen in de verdere algemene ontwikkeling van de jeugdopleiding”, aldus Theo Hulshof, voormalig voorzitter van de Voetbal Technische Commissie (VTC) en inmiddels opgevolgd door Marcel Golstein van het Technisch Hart. “Niet alleen de voetballers zelf worden beter opgeleid, ook de doelmannen en de trainers. Dat moet in de toekomst z’n vruchten gaan afwerpen. En dat verenigingsbreed.”

  Keepers ontwikkelen
  Vaak wordt er bij de opleiding veelal gekeken naar de voetballers zelf, maar de keepers spelen ook een onmisbare rol in het spelletje. Zij behoren ook tot het team. Om ook die groep beter te faciliteren en op te leiden, is de ervaren Susebeek aangesteld als coördinator voor de keepersopleiding. Hij is oprichter van de Gelderse KeepersSchool en heeft gewerkt bij diverse prof- en amateurclubs als De Graafschap, PSV, NEC en Babberich. Onder andere Hidde Jurjus, Sten Kremers en Ties Wieggers heeft hij onder zijn hoede gehad. “Het is een vak apart en het doel is om elke keeper te laten groeien op zijn of haar niveau”, zo geeft hij aan. “Dit doel kan bereikt worden door middel van goed lesmateriaal, professionele begeleiding en op maat gemaakte trainingen, waarbij passie, plezier en prestatie voorop staan.”

  Maar dat gaat voor Susebeek nog veel verder dan dat. “Het gaat bij mij om de stip aan de horizon. Iedereen die hier komt moet beter worden. Hij of zij moet daar energie in steken.” Ook Longa ’30 speelt hierin een belangrijke rol. “Maar wat willen we als Longa ’30 met de keepers? Wat moet hij of zij kunnen? Dat is essentieel. Ik wil, samen met Van Leeuwen en het Technische Hart van Longa ‘30, meer structuur aanbrengen en meer beleid gaan maken. Van daaruit gaan we onderin de jeugdopleiding beginnen. En dan stap voor stap vooruit. Ik wil iets positiefs veranderen qua cultuur binnen de club, maar dat wil niet zeggen dat dat nu niet het geval is. Er gaan zaken goed, maar dingen kunnen beter. Ik ben al blij met iedere enthousiaste keeperstrainer, maar we moeten op lange termijn wel wat realiseren.”

  Van links naar rechts: Theo Hulshof, Edwin Susebeek, Leo Groeneveld en Remco van Leeuwen

  Rode draad aanbrengen
  Dat is ook wat Van Leeuwen als doel heeft. “Er is veel talent in de vereniging, maar we moeten als Longa’30 wel een goede structuur bieden”, zo geeft de Hoofd Jeugdopleiding aan. “De hoofdtaak voor de komende jaren wordt ook om een rode draad aan te brengen. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van jeugdspelers (op allerlei vlakken: technisch, tactisch, fysiek, maar zeer zeker ook qua persoonlijkheid en normen en waarden). Bij elke leeftijd moeten spelers ontwikkeld worden wat bij die leeftijd past. We moeten dus meer van elkaar weten wie wat doet qua ontwikkeling. Dat betekent dus: wat moet er in welke leeftijd getraind en geleerd worden en hoe gaan we dit aanbieden?”

  “Om de spelers te ontwikkelen, moeten we dus ook onze trainers ontwikkelen”, zo vervolgt hij. ‘’Als zij een hoger niveau hebben, worden de spelers vanzelf beter. De visie en missie van de club moet duidelijk op papier komen te staan en dit moet zoveel mogelijk worden uitgerold binnen alle geledingen van onze jeugdopleiding. Hier hebben we het afgelopen seizoen al een eerste start mee gemaakt. Denk hierbij aan de extra techniektrainingen, het gebruik van de VTON-app, team indelingen maken, en de train de trainer avonden. Iedereen speelt nu op eigen geboortejaar en op basis van kwaliteit in een team en dus niet meer altijd bij vriendjes’’.

  Daarnaast zal hij dit seizoen meer uren in de vereniging gaan steken en dat moet op den duur uitbetaald worden. Van Leeuwen: “Ik ben nu meerdere middagen en avonden in de week aanwezig en kan nu ook echt goed trainingen bekijken, ondersteunen en helpen. Aan de hand daarvan kan ik spelers beoordelen, maar ook trainers verder begeleiden.” Daarin ziet hij verder nog een positieve ontwikkeling: “Steeds meer oud-spelers en huidig spelers uit de jeugd of van het eerste elftal raken in diverse rollen betrokken bij de jeugdopleiding. Dat is een goede zaak en zal het niveau omhoog krikken.”

  Iedereen op niveau
  Het is de uitdaging om iedereen op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen. Zowel de voetballers als de keepers. Van Leeuwen: “Iedereen moet beter willen worden. Dat moet gestimuleerd worden. Dat proberen we samen met iedereen voor elkaar te krijgen. Daarbij zijn we dit seizoen in de onderbouw (O6 t/m O12) gestart om in de ‘selectie’-groepen bij de O9, O10, O11 en O12 samen te laten trainen en per ‘wedstrijdfase’ spelers te wisselen van het spelen in bijvoorbeeld O10-1 naar O10-2 en andersom. Zo willen we meerdere spelers beïnvloeden op een bepaald niveau tijdens trainingen en ze ook stimuleren en motiveren om dit het hele seizoen vol te houden. We willen dus af van het indelen voor een compleet voetbalseizoen. Dit omdat de ontwikkeling van jonge spelers simpelweg niet te voorspellen is.”

  Susebeek vult aan: “Dat doen we door middel van een beleidsplein op te stellen voor de komende jaren en het beoordelen en evalueren van voetballers, keepers en trainers. We gaan veel persoonlijke gesprekken voeren en zorgen dat we positieve stappen gaan maken. Maar het belangrijkste is: we moeten het samen doen.” Longa ’30 hoopt met een driejarig contract voor Van Leeuwen en een twee jaar durende overeenkomst met Susebeek deze doelstellingen te behalen.