• Ferhat Ozerdogan: “De status van Longa ’30 2 moet echt groter worden!”

  27 dec 2019 Beheerder
 • Ferhat Ozerdogan (47) is met ingang van dit voetbalseizoen de gepassioneerde trainer van Longa ‘30 2. Op zich verrassend, want deze sympathieke en zeer ervaren oefenmeester had de afgelopen drie jaren RKZVC 2 onder zijn hoede dat hij in recordtijd van de 2e klasse naar de reserve hoofdklasse bracht. Het Zieuwentse tweede team speelt nu dus in dezelfde competitie als Longa ‘30 2. Eind oktober staat de wedstrijd op het programma en Ferhat doet al een voorspelling: “Wij gaan met Longa ‘30 winnen van RKZVC, want we zijn beter en ik wil altijd winnen” voegt hij er lachend aan toe.

  Ferhat woont in Doetinchem en op zijn CV staat een hele rij clubs die van zijn expertise gebruik maakten. Hij was onder andere hoofdtrainer bij VVG ‘25, assistent-trainer bij DZC ‘68 en Grol, hij werkte met Jeroen van Haaren bij RKHVV en trainde ook vele jeugdteams van VIOD.

  Hoe zit dat, na de kantinebeheerder (Carina) gaat ook een trainer van RKZVC naar Longa ‘30?

  Ferhat: “Haha, nee dat is toeval hoor. Ik werd benaderd door de VTC van Longa ’30 omdat ik eigenlijk hoofdtrainer zou worden bij een kleine club in de buurt. De ambities daar vond ik echter te laag en we kwamen er niet uit. Ik ben zeer gedreven. Ik wil en kan het maximale uit een spelersgroep halen, maar dan moeten de voorwaarden wel kloppen. Ik wil zo optimaal mogelijk kunnen werken. Zo zit ik in elkaar.

  Is Longa ’30 2 dan wel de ideale uitdaging met al die wisselende speler die soms uit het eerste komen?

  “Daar heb je gewoon mee te dealen, dat weet ik als geen ander. Ik werk met een trainingsselectie en met een wedstrijdselectie die doorgaans bestaat uit 13 veldspelers en 1 keeper. Ik wil wel iedereen aan het voetballen hebben. Met het tweede elftal fungeer je ook als een soort doorgeefluik. Bij RKZVC had ik individueel een paar hele goede voetballers in het tweede, maar bij Longa ’30 is de basis breder en beter. Logisch gezien de grootte van de club. Ik ben echter wel van mening dat de status van Longa ’30 2 groter moet worden!”

  Wat bedoel je met het vergroten van de status van Longa ’30 2?

  “Nou, precies wat ik zeg. De status van Longa ’30 2 is wel minder op allerlei gebied. We spelen wel tegen de eerste elftallen van bijvoorbeeld Grol, VIOS en AD ‘69. Er wordt wel van ons verwacht dat we daar goed tegen presteren, maar facilitair en in de begeleiding is het veel minder dan bij het eerste. Om een voorbeeld te noemen: we trainen meestal op een half E-veld of nog minder en hebben op zondag ook geen verzorger bij de wedstrijd. Dat kan en moet beter vind ik oprecht. Kijk, qua niveau zijn wij zeker vergelijkbaar met een goede derdeklasser in het amateurvoetbal. Maar die statusverhoging van Longa ’30 2 is ook voor jeugdspelers van groot belang. De complete grote selectie van Longa ’30 1 en 2 moet hun uitdaging worden.”

  Wat doet imagoverbetering van Longa ’30 2 dan met jeugdspelers?

  “De jongens die het eerste net niet altijd gaan halen moeten graag in het tweede op een mooi niveau willen spelen met alle goede randvoorwaarden. Ik vind het zo enorm jammer dat getalenteerde jongens, als ze niet duidelijk kans maken op het eerste, vaak kiezen voor die zogenaamde vriendenteams. Die ‘vrienden’ laten je in de winter vaak wel in de steek, denk ik dan, door niet op te komen dagen en met een slappe wedstrijdinstelling wordt het niet leuker. Begrijp me goed, ik ben ook een realist en je werkt wel bij een amateurclub en je mag ook best eens zaterdagavond een biertje drinken, maar als je jarenlang bent opgeleid in de hogere jeugdelftallen van een club moet dat een betere voortzetting hebben dan een enorme snelle daling van je spelniveau. Hierbij zeg ik wel duidelijk: Je moet het wel zelf willen, ik ga ze niet motiveren als dat ontbreekt!”

  Hoe gaat het met Longa ’30 2?

  “Op dit moment (september 2019, red.) loopt het lekker. We hebben een mooie brede groep, de trainingsopkomst is heel goed en de resultaten wisselen maar laatst in de bekerwedstrijd tegen notabene Grol 1 hadden we eigenlijk wel gelijk moeten spelen. Dat zegt ook wel iets toch.”

  Geen heimwee meer naar Zieuwent?

  “In Zieuwent is het gemoedelijker en kleiner, maar bij Longa ‘30 komt het zeker goed als we die statusverhoging van Longa ’30 2 kunnen doorzetten! Maar nu moet ik stoppen met dit interview want de jongens op het veld wachten op mij!”

  En weg was ie weer. Ferhat, welkom en succes bij Longa ’30!