• Het recente succes van Longa ’30 1 is voor een belangrijk deel het gevolg van een gedegen jeugdopleiding. Toen het eerste elftal in Bemmel kampioen werd, waren er maar liefst acht van de elf basisspelers afkomstig uit de eigen kweekvijver. Op de bank zaten nog zes ‘echte’ Longa-spelers. “Dat willen we in de toekomst ook blijven waarborgen. En dat op een zo hoog mogelijk niveau. Daarom is en blijft jeugd opleiden de kurk van onze club.”

  Opleiding
  Aan het woord is Jeroen Stevens, sinds 2014 hoofd opleidingen bij Longa ’30. Hij ontwikkelt en bewaakt de rode draad binnen de jeugdopleiding, zorgt voor een verbeterde doorstroom naar de senioren én draagt bij aan betere trainers. “De afgelopen jaren hebben we als opleidingsclub al veel stappen gezet, met selectieteams die op een hoog niveau spelen en de doorbraak van enkele jeugdspelers in het eerste elftal. Maar het kan echter nóg beter. Als hele club moeten we doorgroeien. Daarom investeren we volop in de spelers én in al onze trainers op de groepen. Deze omgeving maakt het ook mogelijk om optimaal op te leiden.”

  Beleid
  Het technisch beleid is er op gericht dat iedereen bij Longa ’30 met plezier voetbalt en blijft voetballen. Daarnaast is het belangrijk dat ieder lid zoveel mogelijk tot zijn of haar recht komt op welk niveau dan ook. “Door onze praktische visie weten precies wat iedere leeftijdscategorie zou moeten kunnen. Daar draait het om bij opleiden. De focus legt in de eerste jaren op de techniek en balvaardigheid, op latere jeugdleeftijd komen hier tactiek en resultaat bij. Dit beleid willen we overbrengen op alle trainers van de verschillende leeftijdsgroepen. In het kader hiervan organiseren we ook Train-de-trainer-avonden”, aldus Stevens.

  Faciliteiten
  Om die visie kracht bij te zetten, worden de trainers optimaal gefaciliteerd door het bestuur en de Voetbal Technische Commissie (VTC). Stevens: “De VTON-app is een visuele ondersteuning die precies aansluit bij onze visie. De trainers halen hier specifieke oefenstof vandaan en kunnen op niveau trainingen aanbieden. Maar we willen ook dat de jeugd meer technische uren gaat maken. Daarom hebben we Remco van Leeuwen als techniektrainer binnengehaald. Ook besteden we aandacht aan het differentieel leren binnen het voetbal. Deze vervolgstap wordt door onze JO17-1 trainer en VTC-lid Timo Kleinhesselink opgepakt.”

  Doelstelling
  Hij vervolgt: “Het uiteindelijke doel is dat de jeugdteams op zaterdag op een zo hoog mogelijk weerstandsniveau spelen. Op die manier hopen we dat de overgang van de jeugd naar de senioren beter op elkaar aansluit. De voorwaarden voor dit ambitieniveau moeten daarin ook goed zijn en blijven. Maar we willen ook graag spelers en trainers binden. Dus dat ze Longa-lid zijn, dit langere tijd blijven en ook zo voelen. En als spelers naar een BVO kunnen, wat wij altijd zullen toejuichen en stimuleren, willen we ze het gevoel geven dat ze na een eventueel vertrek daar ook altijd weer welkom zijn bij Longa ‘30.”

  Doorstroming
  In dat kader zijn de ontwikkelingen deze zomer erg mooi. “Het is helemaal mooi dat er twee oud-jeugdspelers voor het eerste elftal zijn teruggehaald. De komst van Rick Bosma en Mattheys Kuypers past goed in ons beleid”, aldus Stevens. “Ze zijn absolute aanwinsten. Gelukkig hebben we ook andere grote talenten die onlangs de stap naar de hoofdmacht gemaakt hebben, zoals Boet Kemperman, Jelme Stevens, Dirk Doppen en Dayani Timmerhuis. Ze doen het goed en zijn ambitieus. Dat is een mooie ontwikkeling en geeft een boost aan de opleiding. We weten zeker dat ons technische beleid straks nog meer vruchten gaat afwerpen!”